企業管理之「玄」

中國人做生意最講意頭,唔少老闆每年都會搵師傅為公司睇風水、擺好招財位,甚至擇個好日開工大吉。黎漢偉(Master Lai)本身從事ICT(Information and communications technology)工作多年,金融海嘯後憑藉自己於跨國企業工作的視界,開設企業及人生培訓公司,後來更將這套基礎引進玄學界,展開了「企業紫微斗數」及「兒童學業發展規劃」的生意,當中更有唔少老闆聘請要員時,都要找他先用「紫微斗數」計算出請邊個最夾,邊個做得最長,所以話,玄學其實係中國人做生意其中一個重要考慮。

Master Lai一直從事ICT相關工作多年,表面與玄學實在扯不上任何關係,何以會轉型做玄學企業及人生顧問?「其實,我從小對宇宙穹蒼都擁有濃厚興趣,或者說我屋企人都對『命運』深信不疑,所以一直都有睇開命理學書籍。那些年做ICT相關工作,其實前境是很好的,但一場科網爆破,自己眼見很多同行三十多歲便開始失業,有些更要待業兩三年才再搵到工。所以我就想,其實打工真係冇乜保障,自己更應該建立另一項專業,以備將來轉換跑道。」他那時一邊繼續打工,一邊鑽研命理學造詣,而機會,終於在無心插柳下來臨。「當時金融海嘯過後,有朋友搵我合作做生意,我其時想法是,自己曾做過跨國企業,亦做過本地小型公司,對企業營運及行政運作都瞭如指掌,所以當時我們主要是做企業及私人培訓,經常都會開班授徒。直到有一次謝師宴,有位學生知道我一向有研究紫微斗數,於叫我幫佢計算一下自己的前程,就是由這樣開始,我不斷有referral的客戶,於是就展開了全職玄學家兼企業人生顧問的事業。」

(未完) 此文章已收錄於《Startup Bible創業人聖經》,如要閱讀全文,請前往此處購買,謝謝

New Articles

© 2019 BizHK創業人誌 ALL RIGHTS RESERVED