三個90後做Fintech

Monday, April 25, 2016

Fintech(金融科技),一個近期大熱的名字, Hit到就連政府都會為佢搞幾場講座。三個90後青年,合作搞了全港首個網上搵Agent買保單平台,期望由保險業開始,為香港金融業揭開新一頁。有人話,FinTech啟動了新的經濟系統,但亦有人話,它之不過是傳統市場的破壞者。創辦人之一Castiel就提到:「Fintech不止於將網路科技和金融商品服務做結合,重點是背後經營的思維及精神,在於我而言,FinTech是協助提昇業界專業性的平台。」到底是努力興建?還是盡情破壞?或者就如Castiel所講,創業,最緊要是『莫忘初衷』。

 

一保通共同創辦人(左起):李振瑋(Matal)、紀冠平(Castiel)與許家輝(Edward)

 

2014年大學畢業的Castiel,點解會夥拍partner一齊搞網上搵Agent買保單平台?「其實,我畢業後是做左半年的IFA(Independent Financial Advisor獨立理財顧問),果時成日都要打電話cold call搵客,但新一代根本就好少傾電話,有乜都係社交媒體或apps解決啦!所以,當時已在想點解唔自己做個平台,多一個渠道搵客都好啊!」不過,他又提到,建立這個平台的另一個動力,是希望提昇業界的專業性。「我以前做IFA時,發覺好多人都矮化了理財顧問這個行業,在美國,他們可是等於律師、會計師般專業;我知道如果個客接到call cold電話,或多或少都要有戒心,但如果係由個客自己去搵agent,成件事就會好唔同。」

 

 

(未完)

此文章已收錄於《Startup Bible創業人聖經》,如要閱讀全文,請前往此處購買,謝謝

 

 

 

Please reload

New Articles
Please reload

© 2019 BizHK創業人誌 ALL RIGHTS RESERVED