Beautiful as always 星仔來港創業夢

提起今日香港,好多人都話this city is dying。明白的,香港有好多嘢都變左,甚至大家現在都只能在回憶中,去尋找一些昔日我們以為理所當然,美好的事情;之不過,純粹講做生意立場,香港經營環境其實未必咁差。就好似今次主角Lionel,他來自新加坡,之前在Apple擔任市場價格及產品行銷策略分析師,不過他都放棄這份筍工,自立門戶搞數碼行銷Agency公司,最近更將業務進軍香港,點解咁睇好呢個地方?可能就如他落機後第一個給我的whatsapp回覆:HK is beautiful as always!

ManaX創辦人兼行政總裁Lionel

創業之前,Lionel曾任職Apple市場價格及產品行銷策略分析師,負責整個亞太地區的制定產品策略、推動價格和產品營銷,還有負責與零售、分銷商接洽;同時,他更要制定電子商務項目的營銷戰略,以促進Apple Store的收入增長。就咁聽落,份工真係好有前途,咁點解要創業?原來,一切都要由他父親說起。

(未完) 此文章已收錄於《Startup Bible創業人聖經》,如要閱讀全文,請前往此處購買,謝謝

New Articles

© 2019 BizHK創業人誌 ALL RIGHTS RESERVED