心路GPS 90後靈性治療師

Monday, June 27, 2016

好多人話香港人因為生活壓力好大,個個都容易精神緊張,甚至有乜爭執都會拍片解決;係,大家都係玻璃心,想搵到人認同。無疑,在這裡我們好多時都冇得揀,迫住接受同一套價值,同一套生活模式……之但係,香港人其實都好正面,90後戴慧珊(Susana)本身係一個文員,接觸靈性治療多年,最近成立一個靈性治療平台,但主要唔係sell自己,而係希望打造一個大型靈性治療平台,集結不同治療師,目的就係將靈性治療普及化,就如她所講:「治療人的心,就好似導航一樣,幫他們拋開無知及恐懼,當他們自己了解問題本質,自然找到出路,我最想見到的,就係香港人的笑容。」

 

ZERO CO.創辦人兼行政總裁戴慧珊

 

Sad but true,據一項統計顯示,香港每五個人當中,就有一人受情緒病困擾,其中本港成年人及青年隱蔽情況愈趨嚴重。翻查資料,靈性治療於外國開始受到重視的其中一個原因,是過去心理學大多停留在研究個人心理的層面,而今天已進入所謂超心理學年代,即係都會講求身心靈三個層面。到底Susana點解會想到成立一個靈性治療平台?「我自己接觸meditation已經七年了,我成日都在想,好多香港人的理想係搵多啲錢,原因係想物質生活可以再好啲,但其實這樣根本就係變成『為錢而搵錢』,慢慢遺失了自我價值;所以我就想到,既然自己都修讀了5年的靈性治療,不如就試下幫多啲人搵番自我,所以就在兩個月前成立了ZERO這個平台。」

 

(未完)

此文章已收錄於《Startup Bible創業人聖經》,如要閱讀全文,請前往此處購買,謝謝

 

 

 

 

 

Please reload

New Articles

November 18, 2019

November 17, 2019

November 14, 2019

November 13, 2019

November 11, 2019

November 10, 2019

Please reload

© 2019 BizHK創業人誌 ALL RIGHTS RESERVED