創業啟示錄:創業要借力

Friday, July 22, 2016

問你創業最緊要乜野?Think Big?唔……有諗頭都要有執行力。錢?都係,但好多時大家都識答「哪有錢?!」其實,創業就係要有步署,要懂得借力。榴槤BB創辦人袁家駒 (KK)之前曾經創業兩次,從網上書店到網購榴槤,他話創業最緊要識借力,即係互相幫忙,透過cross over衍生更多商機。事實上,在成立榴槤BB之前,KK本身已是擁有好多專頁,從旅遊、飲食到投資都有,他就話這些專頁fans就是今日的database,所以網購榴槤業務成立雖然未夠一年,但生意已愈做愈大,連台灣、新加坡商家都搵他合作,所以話,呢個年代「網上一個like,台下十年功」其實係大有道理。

 

榴槤BB創辦人袁家駒 (KK)

 

對於今日新一代,好多人讀緊書都已諗緊點創業,其實KK都是一樣,畢業前其實一直都做緊同網上平台有關的創業。「我本身是讀Bio出身的,但在大學讀書期間便已開始做生意, 第一個生意是經營search engine,之後我亦有經營網上書店,或者咁講,由於我一直對網上生意是比較有興趣的,所以現在的生意都是做相關的網購生意。」那甚麼才是令他第三次創業的契機?「經過兩次創業後,我再次回到職場負責網上行銷及Fb專頁管理的工作,並將當時fans由數千攀升至十多萬。可以說,這次回歸職場讓我發現知道網絡宣傳的發展潛力,所以我在工餘時也開始建立了數個專頁儲Fans,以備日後再創業之用。」點解最後又鎖定網購榴槤做目標? 「其實都是機緣巧合。我一次到馬來西亞旅行時,我將一段打開貓山王榴槤整個過程的短片分享到網上,估唔到會引起極大的迴響,甚至吸引千人俾like,由此我就知道,網購馬拉榴槤就是市場切入點了。」

 


(未完)

此文章已收錄於《Startup Bible創業人聖經》,如要閱讀全文,請前往此處購買,謝謝

 

 

Please reload

New Articles

November 17, 2019

November 14, 2019

November 13, 2019

November 11, 2019

November 10, 2019

November 6, 2019

Please reload

© 2019 BizHK創業人誌 ALL RIGHTS RESERVED